onsdag 16 juni 2010

Vem ska låna?

En av debatterna i kammaren i dag har handlat om kommande satsningar på infrastrukturen,
d v s vilka vägar, järnvägar och sjöfartsleder som ska anläggas fram till år 2021. Som sosse och ledamot i trafikutskottet gläds jag över ett speciellt objekt i denna åtgärdsplan som regeringen nu har lagt fram och det är att slussen i Södertälje. Äntligen.

Men som sosse och ledamot i trafikutskottet är jag mer bekymrad över annat som saknas. Regeringen slår sig för bröstet och kallar detta för en historisk satsning. Tom retorik, för var finns de strategiskt viktiga järnvägssatsningarna? Inte i denna plan i alla fall.

Vi rödgröna har lagt fram ett förslag på drygt 100 mdr mer än regeringen. Drygt hälften av de pengarna vill vi låna från Riksgälden för att finansiera strategiska järnvägsobjekt som i framtiden kan bilda en höghastighetsbana. De banorna behövs oavsett, så att kasta pengarna i sjön som borgarna hävdar att vi gör stämmer inte alls.

Det som förvånar oss är att regeringen, med Anders Borg i spetsen, i debatten menar att staten inte ska låna pengar till infrastruktur. I stället överlåter de med varm hand själva upplåningen till kommuner och landsting. De kallar det frivillig medfiansiering.

Men i realiteten är det så att om man vill ha en väg byggd eller en järnväg anlagd i sitt län så är det bara att vackert betala, annars blir det inget. För de allra flesta kommuner och landsting innebär det att man måste göra stora upplåningar. Då går det an. Men staten ska inte låna. Mycket märkligt.

Däremot har Borg inget emot statlig upplåning till sänkta skatter för dem som tjänar mest. Då klappas det i de borgerliga händerna.

Sverige behöver en ny regering.

Pia

1 kommentar:

REMY.CREDIT sa...

BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
(remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig'