söndag 14 december 2008

Kloka elever.

Tack gode gud för alla kloka gymnasieelever. I fredags träffade jag 18 av dessa kloka
som går sista året på byggprogrammet på Wennströmska gymnasiet i Västerås. Jag var där tillsammans med Mats Engström från Byggnads och pratade arbetsmarknad och vad som behöver göras för att få igång efterfrågan.

Läget ser onekligen rätt dystert ut för byggbranschen just nu, och de som kommer att drabbas i första hand är just byggeleverna. För att de ska få ut sitt yrkesbevis krävs först 2,5 års arbete som lärling, och det är just nu mycket bekymmersamt för lärlingar att få stanna kvar på sina arbetsplatser. 7-8 sägs upp varje vecka. Och det förstår nog alla att om inte våra elever får tillgång till några lärlingsplatser så tvingas de välja en helt annan yrkesinriktning, vilket kommer att leda till att byggarbetare blir en stor bristvara i framtiden.

Eddie, Andreas och Tom är fullt medvetna om detta och tycker att läget är kritiskt. På en direkt fråga om vad vi som beslutsfattare behöver göra svarade dem med en och samma mun:
– Satsas på renoveringsarbeten i miljonprogrammet och ROT-avdrag. Då skapas det lärlingsplatser.

Vi socialdemokrater har lagt fram förslaget att satsa 6 miljarder de kommande två åren på miljonprogrammet och att införa ett ROT-avdrag. Men vad vi kan förstå så kommer den borgerliga majoriteten att rösta nej till våra förslag. Regeringen har visserligen lagt fram ett eget förslag till ROT, men till skillnad från vårt så vill de permanenta avdraget. Jag frågade Andreas vad han tyckte om det:
– Det betyder att de som kanske har tänkt renovera ändå kommer att vänta eftersom det inte spelar någon roll när man väljer att göra renoveringen. Det är ju smartare att bestämma sig för en viss tid i stället för då kommer det att skapas fler jobb just då.

Just precis så tänker vi också för att få fart på byggbranschen, och andra branscher med för den delen, under 2009. Men regeringen säger nej.

Och om skatter pratade vi en hel del. De flesta var överens om att det är viktigt att betala skatt. Frågan är bara hur mycket.
– För vem vill ha den amerikanska modellen med försäkringar? undrade Tom. Hur kul är den?

Jag vill verkligen önska alla dessa härliga och kloka elever lycka till i framtiden. Vem vet, vi kanske syns i någon beslutande församling framöver…

Pia

Inga kommentarer: